12/22 Lydseminar på Finse
Noe av planen i prosjektet Sampling av lyd og bærekraft er at elever og studenter skal jobbe med lyd som en inngangsport til bærekraftstema. Det innebærer opptak i felt, og etter Terje Isungsets besøk ble vi inspirert til en tur i felt på Finse.
Opptaksforholdene var mildt sagt krevende, med stiv kuling og storm i kastene. Det er neppe uten grunn at nevnte Isungset gjerne bygger en iglo for å kunne gjøre lydopptak. Vi fikk likevel gjort noen nyttige erfaringer utendørs, knyttet til opptaksutstyr, logistikk og filformater.
Vi fikk dessverre ikke testet bruk av kontaktmikrofoner utendørs, først ogs fremst på grunn av nevte logistikkprobleme – dvs Jon hadde glemt noen nødvendige overganger. Øystein brakk for sin del kontakten til den ene mikrofonen. Problemene var slik sett noenlunde jevnt fordelt.
Surt og kaldt med storm i kastene, men humøret hold seg hos henholdsvis Øystein, Jan Erik og Jon.
Finse er et polart treningsfelt, blant annet brukt av Nansen og Amundsen. Her en kopi av Framheim.
Takket være hjelpsomme folk på Finse 1222 fikk vi låne et egnet rom på hotellet. Dermed fikk vi testet en del innendørs, og ikke minst diskutert veier videre. Jon hadde med en utgave av det han kaller et lydgartneri, og med det fikk vi jobbet litt med å lage samplinger med utgangspunkt i signal fra kontaktmikrofoner.
En klar utfordring som rektor Jan Erik peker på er hvilke muligehter elevene har å jobbe med lyd på chromebooks. Det finnes flere gode nettjenester for dette, men påloggingsproblemsatikk og hensyn til personvern gjør at dette ikke er opplagte løsninger.
Møterom gjør seg etter en lang tur utendørs i snøføyka.
Inngangen til Rallarmuseet. Her kunne vi jobbe noenlunde i ly, og unngå å fryse fingrene av oss.